Smaki dzieciństwa

Czytaj dalej
Fot. Andrzej Banas / Polskapresse
Ania Starmach

Smaki dzieciństwa

Ania Starmach

Jaki deser z dzieciństwa najmilej wspominacie? Kulki ryżowe, owocową piankę, a może blok czekoladowy? W ramach powrotu do tych beztroskich lat i pysznych babcinych obiadków, przedstawiam wam już trochę zapomniane, ale nadal smakowite przepisy na słodkości!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Blok czekoladowy

Składniki: 250g masła, 120ml wody, 500g mleka w proszku, 80g gorzkiego kakao, 250g cukru, 400g herbatników, garść rodzynek, garść orzechów, garść suszonej żurawiny
Przygotowanie: W garnku podgrzej masło, wodę, cukier, dodaj kakao, masę lekko ostudź. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z masą kakaową, dodaj też mleko w proszku i bakalie. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównaj. Całość schładzaj przez min. 3 godziny w lodówce.

Lekka pianka z truskawkami

Składniki: 0,5l śmietanki 36%, 2 galaretki truskawkowe, 400ml wody, 500g truskawek, świeża mięta, 100cukru pudru, wiórki czekoladowe
Przygotowanie:Galaretki rozpuść w wodzie, ostudź. Śmietanę ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj galaretki i cukier, przelej do szklanek/pucharków. Schładzaj w lodówce, podawaj ze świeżymi truskawkami, czekoladą i miętą.

Rolada waflowa

Składniki: opakowanie kwadratowych wafli, 3 banany, galaretka wiśniowa, 100g herbatników, 120g cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao, 100ml wody
Przygotowanie: Odłóż dwa wafle. Galaretkę rozpuść w wodzie. Masło rozpuść, dodaj kakao, pokruszone herbatniki i wafle oraz galaretkę, masę wylej na wafle, dodaj banany, zwijaj całość w roladę. Schładzaj w lodówce. Po schłodzeniu krój na plastry.

Kulki ryżowe

Składniki: 200g krówek, 200g masy toffi, 120g masła, 2 łyżki kakao, 100g ryżu preparowanego
Przygotowanie:Masło podgrzewaj na małym ogniu, dodaj krówki i masę toffi, poczekaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Wtedy dodaj ryż, wymieszaj (uważaj, żeby się nie oparzyć, możesz użyć rękawiczek).
Z masy formuj kulki, odkładaj je na posmarowany masłem papier do pieczenia.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.