Na straganie w dzień targowy pietruszka kosztuje 22 zł za kg

Czytaj dalej
Fot. Andrzej Szkocki
Bogna Skarul

Na straganie w dzień targowy pietruszka kosztuje 22 zł za kg

Bogna Skarul

Od zeszłego roku najbardziej zdrożała pietruszka. Na targowiskach za kilogram trzeba było zapłacić wczoraj nawet 21,99 zł. Nieco tańsza była w sklepach, ale jedynie o 3-4 zł i do tego niezbyt świeża.

Ale nie tylko pietruszka w tym roku jest droższa niż w ubiegłym (w ubiegłym za kilogram trzeba było zapłacić 10 zł).

Wczoraj za pęczek szparagów na rynku Pogodno trzeba było zapłacić od 10 do 15 zł. W sklepach taki sam kosztował 9,89 zł. Rok temu identyczny kosztował 6-7 zł.

Droższe są także buraki ćwikłowe. Zdrożały z 80 gr rok temu do 1,65 zł obecnie, a cebula z 75 gr do aż 3,30 zł. Więcej zapłacimy też za ziemniaki - zamiast złotówki za kilogram, zapłacimy trzy złote. A te młode z polskich pól są nawet po 7,99 zł za kilogram (greckie kosztują 4 zł za kilogram).

Coraz droższa jest zupa warzywna

- Przy tak astronomicznych cenach, jakie dziś trzeba płacić za warzywa, garnek zupy to niemal najdroższe danie na obiad - żali się pani Helena, która codziennie kupuje warzywa na targowisku. - Bo tu są świeże - tłumaczy.

- Ale ceny warzyw już spadają - uspokaja Miosława Kuchalska, właścicielka straganu na rynku Pogodno. - Jeszcze parę dni temu kilogram pietruszki był po 25 zł. Dziś sprzedaję po 20 zł, może jutro, jak ceny w hurcie pójdą w dół, będzie jeszcze taniej.

W hurcie jest drogo

W tej chwili w hurcie ceny pietruszki wahają się od 13 do 14,6 zł za kilogram. W sklepach kosztują od 16 zł do 18,99 zł za kilogram. Rok temu o tej samej porze za kilogram tego warzywa trzeba było zapłacić przeciętnie 8 zł, a dwa lata temu - niecałe 5 zł.

Zdrożała też cebula. Teraz kosztuje w hurcie od 1,9 zł do 3,5 zł za kilogram, w sklepie trzeba za nią zapłacić od 4 do 6 zł. Za kilogram młodych ziemniaków polskich zapłacić trzeba w hurcie od 4 do 8 zł.

Dlaczego jest tak drogo?

To przez suszę - tłumaczą sprzedawcy i podkreślają, że spadku cen możemy oczekiwać od czerwca, wtedy bowiem pojawią się już warzywa z tegorocznych zbiorów.

- Pogoda w tym roku nie sprzyja ani warzywom, ani owocom - mówi Mirosława Kuchalska. - Bardzo długo była susza, od paru dni pada i to sporo. Aż się boję, co się z tymi warzywami i owocami teraz dzieje. Bo z pogodą dla ich wzrostu powinno być odwrotnie.

Na tegoroczne ceny warzyw, szczególnie tych korzennych, wpływ ma nie tylko tegoroczna susza, ale też ta sprzed roku.

- Po prostu warzywa nie wzeszły - mówią eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

A co z owocami

Brak wiosennych opadów zaszkodził też zbiorom truskawek. W tej chwili na targowiskach polskie truskawki kosztują 15 zł. Ale jeszcze parę dni temu kilogram tych owoców kosztował nawet 30 zł.

- W maju zawsze były wyższe ceny truskawek - uspokajają eksperci, ale od razu dodają, że w tym roku raczej nie możemy się spodziewać, aby kilogram tych owoców był po mniej niż 5 zł za kg. - Choć ceny już spadają. W poniedziałek na hurcie za łubiankę (2,2 kg) truskawek trzeba było zapłacić, w zależności od odmiany, od 7 do 18 zł.

Za to w tej chwili za kilogram czereśni sprzedawcy żądają nawet 70 zł za kg.

Bogna Skarul

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gs24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.