Anna Folkman

Znaczenie ma to, co jemy. Ryby morskie, ryż i kakao mogą zwiększać ryzyko nowotworu

Średnia wieku badanych kobiet to około 55 lat. Wykryto u nich blisko 100 raków. U połowy kobiet piersi, u pozostałych innych narządów Średnia wieku badanych kobiet to około 55 lat. Wykryto u nich blisko 100 raków. U połowy kobiet piersi, u pozostałych innych narządów
Anna Folkman

Im większe stężenie arsenu we krwi, tym większe ryzyko nowotworu - do takiego wniosku doszli szczecińscy naukowcy, którzy przez ponad trzy lata obserwowali swoje pacjentki. Okazuje się zatem, że dla niektórych osób jedzenie owoców morza może być ryzykowne.

Zespół polskich naukowców z ośrodka badawczego Read-Gene S.A. i Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie odkrył nieopisywaną dotąd, bardzo mocną korelację między ryzykiem raków u kobiet a stężeniem arsenu w organizmie.

Metodykę badania arsenu we krwi opracował Wojciech Marciniak, doktorant z zespołu prof. Jana Lubińskiego. Wyniki badań pochodzą z końca stycznia tego roku, już w lutym dokonano zgłoszenia patentowego.

Pozostało jeszcze 79% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Anna Folkman

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.