Najlepszy chleb w Szczecinie powstaje zgodnie z tradycjami

Czytaj dalej
Fot. Sebastian Wołosz
Małgorzata Klimczak

Najlepszy chleb w Szczecinie powstaje zgodnie z tradycjami

Małgorzata Klimczak

Niewielu pozostało w Szczecinie rzemieślników, którzy wypiekają tradycyjny chleb bez chemicznych składników. Ale wciąż można taki chleb kupić w Piekarni-Cukierni „Wojciechowski”.

Chleb jest ciemny, bo pszenno-żytni, ale pod ciemną i chrupiącą skórką kryje się całe bogactwo smaku. Nic dziwnego, że chleb szczeciński został doceniony na wielu konkursach i wpisany na listę produktów tradycyjnych. Ostatnio nasi europosłowie prezentowali go w Parlamencie Europejskim.

- Historia chleba jest przedwojenna - mówi Andrzej Wojciechowski z Piekarni-Cukierni „Wojciechowski”. - Wtedy był wypiekany jako stettinerbrot w największej piekarni w Szczecinie. Ta piekarnia już nie istnieje. Natomiast mój tata w 1945 roku przyjechał do Szczecina i zaczął tu wypiekać chleb. Mamy tu specjalne maszyny do wypieku chleba, która mają 100 lat.

Pozostało jeszcze 56% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Małgorzata Klimczak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.