Najlepszy chleb w Szczecinie powstaje zgodnie z tradycjami
Niewielu pozostało w Szczecinie rzemieślników, którzy wypiekają tradycyjny chleb bez chemicznych składników. Ale wciąż można taki chleb kupić w Piekarni-Cukierni „Wojciechowski”.
Chleb jest ciemny, bo pszenno-żytni, ale pod ciemną i chrupiącą skórką kryje się całe bogactwo smaku. Nic dziwnego, że chleb szczeciński został doceniony na wielu konkursach i wpisany na listę produktów tradycyjnych. Ostatnio nasi europosłowie prezentowali go w Parlamencie Europejskim.
- Historia chleba jest przedwojenna - mówi Andrzej Wojciechowski z Piekarni-Cukierni „Wojciechowski”. - Wtedy był wypiekany jako stettinerbrot w największej piekarni w Szczecinie. Ta piekarnia już nie istnieje. Natomiast mój tata w 1945 roku przyjechał do Szczecina i zaczął tu wypiekać chleb. Mamy tu specjalne maszyny do wypieku chleba, która mają 100 lat.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.
już od
2,46 ZŁ /dzień