Fiskus ostrzega nieuczciwych restauratorów. Rachunek kelnerski nie zastępuje paragonu

Czytaj dalej
Fot. Pawel Lacheta/ zdjęcie ilustracyjne
Małgorzata Oberlan

Fiskus ostrzega nieuczciwych restauratorów. Rachunek kelnerski nie zastępuje paragonu

Małgorzata Oberlan

Ministerstwo Finansów wydało ostrzeżenie i instrukcje dla kelnerów. Uprzedza o karach, które grożą za wydawanie tzw. paragonów kelnerskich. To kwitki łudząco przypominające właściwe rachunki, ale wydawane z pominięciem kasy fiskalnej. W sezonie letnim ich przybywa...

Ministerstwo finansów jest świadome faktu, że nierzadko kelnerzy są zmuszani przez swoich pracodawców do zaniechania ewidencjonowania transakcji na kasach fiskalnych.

- Taka praktyka jest szczególnie bulwersująca, ponieważ jej negatywne skutki uderzają najbardziej właśnie w samych kelnerów. Mandatem karnym będzie ukarany zazwyczaj właśnie kelner, który nie spełni obowiązku zaewidencjonowania transakcji na kasie fiskalnej i który zostanie przyłapany na tym procederze przez kontrolującego - nie kryje w komunikacie resort finansów.

Brak rejestracji transakcji za pomocą kasy fiskalnej oznacza najczęściej, że usługa została wykonana w szarej strefie - a więc podatki nie trafiły do budżetu. Uderza to nie tylko w skarb państwa, ale i w uczciwych restauratorów. Tych, którzy podatki płacą, a personel zatrudniają legalnie.

- Kontrole w lokalach gastronomicznych prowadzimy i planowo, i reagując na konkretne sygnały. Zgłaszając do nas nieuczciwą praktykę najlepiej dołączyć dowód, czyli opisywany paragon kelnerski - mówi Mariusz Ziarnowski z Izby Administracji Skarbowej w Bydgoszczy.

Same paragony kelnerskie nie są nielegalne, ale mogą służyć na przykład do rozliczeń pracodawcy z pracownikami, a nie do dokumentowania zawarcia transakcji z klientem.

Jeśli w ślad za paragonem kelnerskim nie idzie paragon fiskalny, to znaczy, że transakcja nie została zarejestrowana w kasie fiskalnej, a podatki nie trafiły do budżetu. Co się z nimi stało? Najpewniej zostały w kieszeni nieuczciwego sprzedawcy.

W wydanym kilka dni temu ostrzeżeniu ministerstwo finansów przypomina o obowiązku wydawania paragonów fiskalnych i instruuje kelnerów.

Jednocześnie ministerstwo przyznaje, że zna położenie pracowników niektórych lokalów gastronomicznych. Wie, że nierzadko kelnerzy są zmuszani przez swoich szefów do omijania kasy fiskalnej. Niestety, w swojej odezwie nie podpowiada, jak konkretnie „postawić się” pracodawcy.

- Jeżeli nieuczciwy właściciel restauracji ukrywa swoje przychody, to musi on również ukrywać swoje koszty - nie może w swoich księgach wykazywać kosztów np. pensji czy składek ZUS kelnerów, ponieważ koszty te nie miałyby pokrycia w ujawnianych przychodach. Szybko okazałoby się, że restauracja jest trwale nierentowna, według ksiąg, a mimo to funkcjonuje w rzeczywistości. Nieuczciwy właściciel restauracji nie będzie zatem zatrudniał legalnie, tylko będzie oferował pracę „na czarno”, bez umowy o pracę, bez opłacania składek ZUS - czytamy w komunikacie ministerstwa.

Resort ostrzega, że „branża gastronomiczna jest zidentyfikowana przez organy podatkowe jako branża o jednym z najwyższych stopni ryzyka działalności w szarej strefie i prawdopodobieństwo kontroli prawidłowości fiskalizacji obrotu w niej jest bardzo duże”.

Instrukcja dla kelnera - rejestracja sprzedaży na kasie fiskalnej (źródło: Ministerstwo Finansów)

Małgorzata Oberlan

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.