Europa na widelcu: Co jadają nasi bliżsi i dalsi sąsiedzi

Czytaj dalej
Hanna Wieczorek

Europa na widelcu: Co jadają nasi bliżsi i dalsi sąsiedzi

Hanna Wieczorek

Od ośmiu lat Wrocław wita czerwiec wielką kulinarną imprezą

Mieszkańców Wrocławia nie trzeba zachęcać do kulinarnych podróży. Od ośmiu lat miasto wita czerwiec wielką imprezą „Europa na widelcu”, której kulminacyjnym punktem jest biesiada europejska, która łączy smaki Wrocławia, Europy, różnych regionów i miast. Co w tym roku znalazło się na stołach rozstawionych na Rynku? Oto menu biesiady.

Austria
W tym roku kuchnię austriacką prezentował Damian Jeleń. Proponował on Gefüllte Kalbsbrust (mostek cielęcy nadziewany mięsem i jarzynami, podany z sałatką ziemniaczaną), Gefüllter Paprika (papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną, polana sosem pomidorowym) oraz Heringssalat (sałatka śledziowa z ziemniakami). Oto przepis na faszerowaną paprykę. Na nadzienie będziemy potrzebowali: 4 papryk pomidorowych, 100 g ryżu,
2 łyżek oleju, cebuli, 2 ząbków czosnku, 300 g mięsa mielonego wołowego oraz szczypty ostrej papryki, łyżeczki słodkiej papryki, soli i pieprzu do smaku, 3 łyżek posiekanej bazylii.

Na sos zaś małej cebuli, ząbku czosnku, 20 ml oleju, 0,4 kg pomidorów krojonych bez skóry, soli, pieprzu, cukru.
Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy mielone mięso i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dodajemy ugotowany na sypko ryż, mieszamy farsz. Teraz przygotowujemy paprykę. Z umytych i osuszonych papryk ścinamy wierzchy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane wypełniamy farszem, układamy w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym olejem. Przykrywamy, pieczemy 35 min w temperaturze 180 stopni. Papryki pieką się, a my przygotowujemy sos pomidorowy. Prokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na złoty kolor, dodajemy pomidory pokrojone w dużą kostkę (wcześniej zdejmujemy z nich skórę). Dusimy sos przez kwadrans. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Belgia

W tym roku kuchnię tego kraju prezentował Edward Jany. Wszyscy, którzy wybrali się na biesiadę europejską mogli spróbować Stoovlees/Carbo- nade flamande (wołowinę w piwie po flamandzku),
Cichorei op z’n Vlaams/Endives á la flamande (cykorię w szynce zapieczoną z serem Gruyčre pod beszamelem) oraz Sjasliek met aardbei en asperges/Brochettes avec des fraises et aux asperges (szaszłyk z truskawek i szparagów polany czekoladą).
Oto przepis na wołowinę w piwie po flamandzku. Przygotowujemy: 800 g wołowiny bez kości, 3 duże cebule, 4 łyżki masła, gałązkę tymianku, dwa liście laurowe, 1-1,5 litra ciemnego niezbyt gorzkiego piwa, łyżkę ciemnego cukru, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki musztardy, kromkę chleba lub piernika do zagęszczenia sosu oraz szczyptę soli i pieprzu.

Mięso kroimy w dość drobną kostkę (dzięki temu krócej się dusi). Doprawiamy solą i pieprzem. Niewielkimi partiami obsmażamy mięso na maśle (ma się przyrumienić, a nie dusić). Obsmażone mięso przekładamy do dużego rondla, a na patelni podsmażamy cebulę, przekładamy ją do mięsa, kiedy będzie miękka. Dodajemy cukier, tymianek i liście laurowe, zalewamy piwem i gotujemy (mieszając od czasu do czasu) co najmniej godzinę, aż mięso zmięknie. Jeśli trzeba, dodatkowo solimy i pieprzymy, na koniec dodajemy ocet oraz posmarowaną musztardą kromkę chleba lub piernik, która ma zagęścić sos. Jeśli jest zbyt gęsty, dolewamy piwa.

Chorwacja
Kuchnię chorwacką prezentował Piotr Zieliński, który proponował svinjską pisanica stubica (mięso wieprzowe nadziewane śliwką, serwowane z roladą chlebową) i kukuruzną zlevanka (ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera). Do zrobienia kukuruznej zlevanki potrzeba nam będzie: 40 g mąki kukurydzianej, 40 g białego sera, 20 g śmietany, 15 g jogurtu, jajka, cukru wanilinowego, cukru kryształu. Składniki mieszamy. Masę, która powstanie wlewamy do formy nasmarowanej smalcem. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone wyjmujemy i smarujemy odrobiną masła. Zlevankę podajemy, kiedy jest letnia, posypaną cukrem pudrem z łyżką bitej śmietany. Przepisy ze strony: enw.smakiwroclawia.pl

Hanna Wieczorek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gs24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.