Celina Wojda

Brud i nieświeże produkty: sanepid sprawdza lokale

Zdjęcie ilustracyjne Fot. Malgorzata Genca / Polskapresse Zdjęcie ilustracyjne
Celina Wojda

Sanepid kontroluje lokale gastronomiczne. Posypały się mandaty.

88 mandatów na łączną kwotę 24 700 złotych - to efekt kontroli przeprowadzonych przez inspektorów sanepidu. Od początku sezonu pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologiczych odwiedzili 957 zakładów, przeprowadzając w nich 1062 kontrole sanitarne w lokalach gastronomicznych, zarówno tych działających sezonowo jak i całorocznie w całym województwie. Wśród nich były także stołówki ośrodków wypoczynkowych dla dzieci i młodzieży.

Mandaty posypały się głównie za brud.

- Nieprzestrzeganie zasad higieny przez personel pracujący przy produkcji żywności; brudny sprzęt produkcyjny, naczynia do serwowania, powierzchnie robocze, urządzenia chłodnicze, zamrażalnicze, ogólny nieporządek w pomieszczeniach produkcyjnych i magazynowych - wylicza Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

Gastronomicy korzystali też ze źle oznakowanych produktów, których termin przydatności już dawno minął. W niektórych lokalach przechowywano żywność w nieodpowiednich warunkach i nie prowadzono do tego właściwej dokumentacji.

Ponadto do inspektorów dotarły 53 interwencje dotyczące niewłaściwego bieżącego stanu sanitarno-higienicznego, higieny produkcji i jakości zdrowotnej żywności oraz oferowanych posiłków. 24 z nich zostały uznane za zasadne. W ramach kontroli żywności i monitoringu pobrano do badań 228 próbek środków spożywczych, z czego 31 kwestionowano. 30 z kwestionowanych prób dotyczą obecności drobnoustrojów Enterobacteriaceae w lodach.

- Obecność tych drobnoustrojów świadczy o niewystarczającej higienie produkcji - informuje Małgorzata Kapłan.

Dla jednej z lodziarni w Kamieniu Pomorskim skutki kontroli były bardzo poważne. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kamieniu Pomorskim wydała decyzję o zamknięciu zakładu.


- Pobrane próby wskazywały na zanieczyszczenie mikrobiologiczne, co świadczy o higienie produkcji. Taki produkt spożywczy nie może być wprowadzany do obrotu handlowego - dodaje Kapłan.

Celina Wojda

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gs24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.